Posts

Isu Agoda

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Salam Khamis!~ how's your day?

haritu aku ada membebel sikit kes Agoda kan masa bateri weak. tiba-tiba nak up cerita ni. supaya satu hari nanti aku boleh baca balik. dijadikan pengalaman, pengajaran dan pembelajaran.
masa aku pergi Pulau Kapas, Pulau penuh. maka, aku decided untuk duduk luar pulau dan kami cuma ambil pakej daytrip untuk pulau kapas. then, hotel seri malaysia adalah salah satu hotel yang terdekat juga di Jeti.
disebabkan aircond rosak pada hari tersebut. maka, kami ditukarkan ke bilik standard. aku memang memilih untuk "pay at hotel" walaupun charges lebih mahal sedikit sebab konon taknak effect card credit aku. bila dah check out, tiba-tiba abah msg. kandungan msg seperti yang dibawah.


aku terkejut tapi aku explain kat abah yang aku dah bayar kat hotel. then kami check kat transaksi masing-masing. sebab kad kredit aku ada sub daripada kad kredit abah. so se…

Masalah Hashtag

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


Salam Selasa!~
pernah tak hadapi masalah Hashtag kat Instagram? tak tahu kenapa tiba-tiba segala hashtag yang pernah aku cipta tak keluar. saja nak cipta hashtag, konon senanglah nak cari bila orang tanya-tanya pasal buku ke. saja nak imbas kenangan lama pergi bercuti ke. kan senang. walaupun tak rajin juga nak upload gambar kat media sosial ni.
dah seminggu juga aku try cari. ingatkan masalah dengan line tak kuat ke apa. semalam try cari lagi, masih tak boleh. sebelnya rasa.
dan haritu, sepupu aku ada tanya pendapat buku-buku apa yang aku baca paling best. nak bagi recommendation, nk suruh cari je kat instgaram. hashtag yang dah aku buat untuk segala buku yang aku dah baca. #nanawahidread
tapi serius pelik, takde gambar langsung. dah nak marah tapi malas nak layan sangat sebab hari bekerja kan. bila hujung minggu haritu aku try cari #nanawahidcuticuti sama! kosong juga gambar. bila aku …

Batu Caves, Selangor

Image
::: Bismillahirahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Salam Isnin!~ Hai October!~


Hari minggu yang membahagiakan. sebab apa yang dirancang sama seperti yang Allah rencanakan buat kita. Alhamdulillah.


last week ajak syidah hiking Batu Caves. hiking ke? bolehlah dikira hiking. mengalir juga peluh-peluh betina. tangga di batu caves ada 272. tak berapa tinggi sebenarnya. dan kat dalam tu memang cantik.


kami berdua je sebab lepas hiking nak berjalan-jalan. yelah sementara masih bujang ni. manfaatkan sebaiknya. ada kenang-kenangan.
"masa muda, jangan pernah sia-siakan, simpankan sebagai memori, jadikan polaroid."


kami sampai dalam 7.45 pagi. dan start naik. dalam jam 8 dah sampai. siap setiap anak tangga ada gambar. biasalah perempuan.






dan sebenarnya, aku saja nak berjalan praktis untuk ambil gambar. bukan untuk jadi photographer pun tapi aku suka dan minat bab-bab gambar. tak tahu sejak bila. orang kata kena praktiskan. so, tempat pertam…

Hari Semalam

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


Salam Jumaat!~ cepat betul masa berlalu kan. 
"Wake me up when September end..."

masuk suku terakhir untuk 2018. bakal masuk 2019. masih ada lagi cita-cita dan azam tahunan yang masih belum tercapai? meh lah kita pulun sebelum menyesal dikemudian hari. jangan jadi macam aku. bila dah masuk tahun seterusnya, baru aku terasa yang tahun lepas macam xde apa-apa perubahan yang aku buat untuk diri sendiri. terutama bab berat lah.
insyaa Allah semoga dipermudahkan urusan untuk menurunkan berat badan. semoga sentiasa istiqamah.
owh nak cerita pasal semalam sebenarnya. hari yang sangat meletihkan. aku perasan bila kita mula diet dan masih didalam track. kita akan cepat letih sebab menggunakaan tenaga yang banyak. dan lemak tepu sedang dibakar. lebih kurang macam tulah. nak tahu lebih lanjut sila google.
semalam aku kena jumpa officer LHDN. beberapa minggu ni hujan lebat sebelah petang. b…

Pulau Kapas, Terengganu

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


Salam Khamis!~ Salam 10 Muharram. puasa hari ni? alhamdulillah.

Tamat juga hari minggu yang panjang sepanjang bulan September. dari awal hingga ke minggu yang ke tiga. maka, tamatlah cuti-cuti kita pada bulan September. penat juga travel setiap minggu. tapi, itu semua rezeki. alhamdulillah.


baru hari ini sempat nak menulis pasal Pulau Kapas. #misimencarisibadigolsood 2.0 on.



sebenarnya saja cipta tagline macam tu bila dapat berkumpul berlima kembali. bukan senang nak kumpul 5 orang ni bila masing-masing sibuk dengan kerjaya. Alhamdulillah semua berjalan lancar walaupun agak last minit. rancang dah lama tapi buat tempahan tu agak last minit. dalam sebulan juga.


tapi biasalah bila long weekend ni ramai rakyat Malaysia suka berjalan kesana dan kesini. dan bahawasanya semua pulau diMalaysia penuh pada 15-17/9/2018.
perancangan awal adalah ke Pulau Redang. owh, Pulau Redang masih berbaki pada…