Posts

D'Lata Jerbus, Kuala Kubu Baru

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Salam Isnin!~ and Happy belated birthday to me. apa salahnya wish untuk birthday sendiri untuk lebih hargai diri sendiri. gituhhh!~
dah hampir seminggu lebih baru sempat nak upload gambar dan cerita. sebab hari yang sama malam tu bertolak gie langkawi. cerita langkawi nanti kami cerita lain okey.


budak-budak ni saja nak berpiknik kat Lata Jerbus. sambil makan, sambil bakar-bakar ayam dan kambing sambil berborak sambil main air sungai. bagus betul perancangan dieorang. seronok!~ hopefully ada lagi aktiviti macam ni.


rancang perjalanan gerak dari ofis dalam jam 8 pagi. tapi biasalah bila dah ramai-ramai kan. jadi bergerak dari ofis dalam jam 9.30 pagi. dengan 2 kereta. satu serena and waja. lebih kurang 10 orang join.


disebabkan perjalanan panjang dan nak tido pun macam tak boleh nak tido. kami berempat naik Serena aku, ain, wida and nazirul sempat lagi main plato. pernah dengar tapi tak p…

Doa Abah

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Salam Selasa!~ jangan terkejut kalau setiap hari ada entri. kadang ni sebab entri ber shcedule. kadang idea mari, terus laju2 tekat keyboard supaya tak lupa.

masa tengah baca doa, aku tiba-tiba teringat mama pernah cerita kat aku doa abah untuk aku. okey mata dah masuk habuk. sebenarnya macam nak tweet je kisah ni tapi aku rasa macam tak sesuai untuk aku cerita dimana-mana laman sosial yang aku ada. oleh itu, dengan kerajinan yang tinggi ni aku login masuk blogger untuk menaip kisah ni.
setiap ibu bapa pasti ada doa untuk anak-anak mereka. kadangkala ada doa khusus untuk setiap anak. anak juga doa yang secara random.
its happen this year. mama cerita kat aku, mungkin ini berkaitan dengan doa yang abah doakan untuk aku. tapi aku tak ingat waktu bila. yang penting waktu-waktu yang digalakkan untuk berdoa. rasanya sebab mama dan abah merancang untuk qiamulail terlebih dahulu. dan kemudian b…

Bukit Puchong, Puchong

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Hai!~ Salam Isnin. no monday blues okey. laju-laju update blog sebab dah ada hiking tempat lain, Bukit Puchong ni masih lagi tertinggal belum update. maka, rajinkan diri untuk update. gambar tak banyak sangat.
aku boleh buat kesimpulan, kalau kita pergi dengan orang yang suka ambil gambar, gambar kita akan banyak. jika kita pergi dengan orang yang biasa-biasa pasal gambar, maka tak banyak gambar bersama. atau gambar pemandangan pun aku tak banyak. tak sebanyak gambar masa pergi hiking bukit gasing hari tu.



pergi masa 21 Oktober 2018. hampir sebulan jugalah baru aku ada masa nak update. bukan apa, konon nak buat remark dulu lah. nak edit gambar dululah. at last, semua tak buat dan aku aku terus je masukkan gambar-gambar tu dalam blog. tension betul aku.


haritu aku pergi bertiga. wadah, temah and aku. terima kasih temankan aku hiking. ramai juga yang hiking sebab hampir-hampir tak dapat pa…

Dan Ketika Itu

::: Bismillahirahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Salam Isnin!~ Hi November please be nice okey. berdebar rasanya bila November dah datang ni.

dah dengar lagu Zulin Aziz? dengarlah. lirik dia padu dan ringkas tapi jelas apa yang dia nak sampaikan.
sebenarnya dah lama nak buat entri berkenaaan dengan kes dia tapi hari ni hati tersangat bercampur-baur. tambahan di kala hari isnin mood bercampur baur ni bukanlah satu kombinasi yang padu tapi sendu. maka, ayuhlah kita membebel di blog. supaya boleh release sikit-sikit rasa walaupun bukan semua.

sebagai public figure, apa yang dia alami ini membuka mata semua orang termasuk juga aku. macam mana dia handle. dan how she's survive her life after all of this happen to her. buka mata dan hati setiap orang (eh bukan semua orang) bahawasanya setiap ujian yang Allah beri dan rezeki yang ditangguhkan pasti ada sebab. sebab yang paling jelas ternyata ia ada didepan mata \. ada rezeki yang lebih bai…

Tonsil

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Salam Isnin!~ no Monday blues okey. ni cakap pada diri sendiri je sebenarnya. sebenarnya nak update pasal hiking Bukit Puchong last week. tunggu rajin nak transfer gambar.. insyaa Allah
ini pun taip laju-laju. sementara masih masa ada untuk update blog. sebab harini rushing buat semua benda sebab esok dan rabu dah kena attend seminar audit express.
tonsil ni dah dua minggu juga bertakhta. lama dah tak kena tonsil sebenarnya. semua berpunca bila time panas-panas aku gie makan tembikai. aku alah tapi tengok tembikai yang sejuk-sejuk tu menyeronokkan. lalu kat tekak. maka, lupa akibat.
setiap orang ada jenis-jenis makanan yang sensitif dengan tonsil. macam aku tembikai. dan bertih beras. tapi tembikai tu bukan tak boleh makan langsung.  cuma xboleh makan time cuaca panas terik. umpama beri baja pada tonsil dan bengkak. maka, sakit untuk makan.
minggu pertama, lemah juga badan sampai demam. …

Hati berkecamuk

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Salam Jumaat!~ seronoknya esok dah cuti tapi agak memenatkan sebab minggu ni pindah rumah. setelah bertangguh, kena pindah jugklah. kalau asyik bertangguh sebab malas sampai bila2 takkan keluar dari rumah tu. baru kemas sikit-sikit. esok hari sabtu baru totally all out dari depan sampai belakang mengemas. ahad plak angkat barang-barang ke rumah baru. dan hari isnin, dah mula lalu jalan lain pergi ke tempat kerja. insyaa Allah semoga dipermudahkan.

terpanggil nak membebel. sebenarnya dari pagi tapi baru sempat itupun selepas baca satu confession kt iium. rasa sedih sangat terus buat confession sendiri kat sini.


nasib baik ofis ni lengang je. tak ramai orang kehulur kehilir. tax department memang sunyi sikit. boleh lah layan perasaan.
tapi cerita ni memang sedih. lepas baca je terus rasa aku kena bebel juga ni. sebab aku memang terkesan gila lepas baca confession ni. lagi lah hati seakan-a…

Beauty is Not Pain, Dear

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


Salam Selasa!~
Hai.
busy ke tu?
bulan Oktober sampai November ni memang bulan yang agak busy tapi kita selit-selit juga untuk bercerita.
dan berkongsi rasa apa yang kita rasa sekarang untuk bahan bacaan akan datang.

selalu kita dimomokkan dengan perkataan ni kan

"beauty is pain"

selalu dengar kan?
bila dalam proses untuk menyihatkan tubuh badan mesti akan keluar perkataan tu.
tiba-tiba aku terfikir.

kenapa kita nak rasa kesakitan sepanjang jalan?
xboleh ke kalau kita rasa kebahagiaan sepanjang jalan?

boleh!~
sebenarnya boleh.
dan sebenarnya perjalanan ini bukan satu perjalanan yang menyakitkan.
kita jemput kebahagian datang, kita akan rasa bahagianya perjalanan menuju wawasan kita untuk sihat.

bagi aku tidak perlu terlalu memaksa diri.
dan jangan mudah putus asa bila berat tidak turun seperti apa yang kita rancangkan.
tapi perjalanan ini panjang.
kesabaran dan kecekalan untuk k…