Posts

Showing posts from September, 2017

Memori

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


Mood membebel dah sampai. tapi tak tahu nak mula yang mana satu. mana satu pilihan hati untuk dibebelkan.
kebelakangan ini banyak entri yang aku membebel. langsung takda cerita tentang hari minggu atau hari bekerja. salah satu sebab aku bukan selalu suka tangkap gambar dan aku bukan orang yang sentiasa akan mengambil gambar. teringin sebab nak memenuhkan blog. hahahhahaa
rasanya pernah beberapa tahun dahulu menulis entri berkenaan tentang rindu. kalau kita rindukan seseorang yang sukar untuk kita luahkan, bacakan Alfatihah. sebenarnya berkisar memori yang facebook bangkitkan isnin lalu. ada memori yang bagus untuk kita ingati dan ada pula memori yang tidak patut untuk kita kenangi. ada kebaikan serta kekurangannya.
tapi memori yang dibangkitkan adalah tentang rindu pada mereka yang jauh dimata tapi selalu ada dihati malah tidak akan mati. sakit. sebab tahun ini bertambah seorang lagi dal…

Menulis Tanpa Singkatan

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Salam Saiyidul Ayyam. Penghulu segala hari.

Cubaan menggunakan bahasa yang betul tanpa menggunakan singkatan. semoga berjaya. permulaan memang agak sukar tapi andai dibiasakan akan berjaya. ayuhlah kita bersama memartabatkan bahasa melayu. seronok kalau betul kita menggunakan bahasa melayu.
setakat ini baru satu entry yang menggunakan bahasa tanpa singkatan. umpama x = tak ataupun tidak dan banyak lagi sebenarnya kalau diperhatikan dan ramai sudah menegur supaya menulis tanpa menggunakan singkatan. kerana kalau bukan kita siapa lagi yang mahu menjaga bahasa ibunda. bermula dari kita dan semoga terus-terusan ke anak cucu kelak. bukan mudah kerana kita sudah terbiasa dengan singkatan semasa menulis mesej. akan tetapi jika di praktikkan bukan mustahil. dan ia sesuatu yang membanggakan.
masih mencuba agar penyampaian tidak menjadi kaku. dan sedap dibaca menusuk terus ke kalbu.  zaman sekolah…

Malang Tidak Berbau

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Hari sabtu petang yang mendung. tiba-tiba aku teringin sangat nak makan donat. sebenarnya lama dah teringin tu. tak tahu kenapa suka donat. lagi-lagi kalau donat yang lembut dilimpahi dengan gula. Ya Allah sedapnya. memang teringin donat yang jenis macam tu. donat yang fancy tu tak lah teringin sangat.
kawasan ofis ada makcik jual nasi lemak van. ada jual donat tapi selalu habis. kecewa betul hati.
disebabkan terlalu teringin. gigihkan jugak. lagi-lagi bila petang tu kelas dibatalkan. hari jumaat dah siap sedia beli bahan yang takda kat rumah. cadang nak buat petang. boleh bawa malam rumah abg Syasya sebab ada meeting malam lepas maghrib. bila sukat tepung, tak cukup. kecewa. tapi tetap teruskan juga buat walaupun tepung tak cukup. masih menggunakan resepi yang asal. mula nak derhaka resepi pertukaran marjerin dengan butter sekali terpaksa derhaka dengan ke tidakcukupan tepung. redha.
ma…

Its Random!~

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


Salam Jumaat! short weekdays. esok dah cuti semula. seronok betul kalau setiap minggu seperti minggu ni. tapi tulah bila dah cuti panjang, nak buat keja memang mood kelaut sikit.  nasib baik bulan ni bulan relaks sikit. buat keja rileks-rileks je xpayah terkejar-kejar sangat as long as masa due date semua dah siap hantar. style keja aku gituh. moh ler layan gambar yang ada xberapa ada nie. sepatutnya semalam aku buat entry Its Randam. menjadi xpatut tu jadi hari Jumaat.


Last week hari last Cik Aten. terima kasih stay lama kat ofis dari intern and 2 bulan as temperory staff. belajar rerajin okey. semoga berjaya dunia akhirat. and still gonjeng like always. maaf kalau ada salah silap and terkasar bahasa sepanjang pengenalan kita. sebab aku rasa aku garang je dengan dia nie. tapi kalau jenis xamik hati okey je sebab ada masa aku okey, okeylah.



Terima kasih bagi saguhati. terharu. sebenarnya…

Post Confession

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

mood nak membebel kembali lagi. kalau tengok last entry before this entry "Rasa Kecewa Yang Diberi" a few days later. Allah send to me this feeling. seriously memang terpukul dengan entry sendiri.
permulaan memang sedih plus malam tu duduk sorang-sorang tapi alhamdulillah dapat diatasi sebab busy mem baking sempena promosi Ohsemeet aritu. then, rasa bersyukur yang amat Allah gerakkan hati untuk berkata on that day. sebab keesokan harinya cuti sempena hari kemerdekaan,raya Aidiladha, weekends and cuti tambahan sempena kemenangan Malaysia di Sukan Sea. macam biasa lah kalau dah balik rumah lagi2 ada perayaan memang sibuk memanjang. xpernah lah setiap kali balik x sibuk. dan aku suka suasana yang sibuk. aku boleh ignore my feeling. i can ignore my problem. setiap saat xpunya masa untuk ingat. eceehhhh. ingat tu memang lah teringat. tipu lah tak teringat. sembilan tahun. mana mungk…