Posts

Showing posts from August, 2018

Jelesnyaaa!~

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


Salam Rabu!~ Salam 10 Zulhijjah 1439H. Selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha bagi semua ummat islam. cerita Aidil Adha kita cerita nanti ye. insyaa Allah semoga diberikan kerajinan yang berpanjangan. cerita Aidil Fitri pun masih tak masuk entri lagi.
saja nak berceloteh sebab rasa macam dah lama tak berceloteh dipetang hari ni. (waktu menulis entri!) selalukan dengar perkataan ni
"eee jelesnyaaaaa"
"jelesssnyaaa"
"jelesnya"
bagi aku bila seseorang menyatakan dan menyuarakan perkataan ini, mereka tidak bermaksud untuk jeles. means, mereka tidak terbawa-bawa kedalam hati. tapi kadangkala apa yang disimpan itu yang dikeluarkan. bukan? eh mana-manalah. tak kisah. lebih kurang mereka tidak cemburu berlebihan sehingga boleh memutuskan hubungan. haaaa gituh!
ceritanya begini, aku share di Facebook baru-baru ni tentang perancangan si bujang trang tang tang ni pergi be…

Amalan pada 8 & 9 Zulhijjah.

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Salam Selasa!~ Salam 9 Zulhijjah 1439. Selamat berpuasa bagi mereka yang berpuasa.


baru-baru ini kita dikhabarkan pada Ahad yang lepas mekah dilanda ribut pasir. dan angin sangat kuat. aku hanya dapat berita dari Nurul, salah seorang yang pernah praktikal di Raja Salleh. takde dengar lanssung khabar berita dari makcik aku sekeluarga. mereka pergi bertiga. semoga baik-baik saja. dan sentiasa dalam jagaan Allah. serta dipermudahkan urusan haji.


Puasa Sunat tarwiyah dan Arafah adalah digalakkan agar kita dapat merasai nikmatnya seperti yang dirasai oleh jemaah-jemaah haji di sana. tetapi bagi jemaah haji, tidak digalakkan untuk berpuasa pada 9 zulhijjah.. untuk mengumpul tenaga sehabis baik dan fokus untuk beribadah dan berdoa ketika berwukuf kerana pada waktu ini antara doa-doa yang mustajab. manakala, bukan jemaah haji disunatkan untuk berpuasa sehingga 9 zulhijjah dan haram pada hari-har…

Master

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Hai!~ Salam Isnin!~ Salam 8 Zulhijjah!~
Marilah kita review movie di Hari Isnin yang hening ini. bukan apa.  meningkatkan mood supaya kembali untuk menyiapkan kerja. supaya boleh bercuti dengan tenang.


kebanyakkan  movie yang aku review semua dari Korea. bukan fanatik dengan Pelakon Korea tapi kalau Movie English ni tak tahu nak tengok cerita apa yang boleh bagi rate 10/10. maksudnya kena dengan jiwa aku. biasanya jarang aku buat review English Movie sebab ramai dah tengok kan.
dan sekarang ni aku memang jarang. terlalu jarang nonton Kdrama. sebab makan masa yang terlalu lama. padahal senarai drama dah panjang berjeler. tunggu mood yang sesuailah nanti.
genre thriller and action. memang genre yang aku suka selain genre doctor, law, family. best giler. jalan cerita yang mendebarkan. walau permulaan yang agak membosankan. tetap nak bagi rate 11/10. sebab memang best! tak rugi masa menonton…

~WWF~Wordless Wednesday Farhana~

::: Bismillahirahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::



T.A.K.D.I.R

Apa jua takdirnya. semoga Engkau, Ya Allah permudahkan. perjalanan dunianya mahupun akhiratnya.
jika perkenalan dunia. sesingkat ini. moga Syurga tempat kami bersua semula.
Apa jua takdirnya. kami terima. redakan rasa kesakitan yang berpanjangan. semoga dia sentiasa tenang.
kenangan tidak akan pernah padam. selamanya dalam ingatan.
~Sapon binti Jailani~

All The Best In Future!~

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


Hai! Salam Khamis!~
Ya Allah, lama betul tak masukkan apa-apa entri. niat murni dihati memang selalu ada tapi apakan daya. semua itu angan-angan saja.
sebenarnya dah bosan sangat bila buka blog masih nampak entri yang sama sejak Julai yang lalu. Julai adalah bulan yang paling sedikit entri mampu buat. hati dan perasaan serta idea tak kunjung tiba. itu yang mendiamkan diri saja.
sejak akhir-akhir ni selalu pula letak gambar budak-budak yang dah habis intern kat igstory. bukan apa, dulu time yang lain mereka takde igstory lagi. sebab tu tak letak. boleh bagi alasan macam tu?
aku perasan, batch kali ni memang aku sentiasa tegas. garang. kuat membebel. malas nak layan sangat. dan malas nak layan orang yang tanya benda yang sama banyak kali. bila aku dah cakap sekali, aku mengharap dieorang terus faham. tapi aku faham, manusia memang selalu lupa. kerana aku juga manusia. bergantung pada mood …