Posts

Showing posts from 2017

Bukan Perjalanan Mudah 4!~

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Pemurah :::

Salam Selasa!~ aku nak cepat-cepat habiskan entry nie. bosan pulak aku rasa. dah laaa xde gambar pun. hahahaha

semakin lama pelajaran yang kita belajar semakin susah. masa diploma aku rasa memang aku xcukup ilmu untuk aku kerja. thats why aku kena sambung degree. sebab aku nak ilmu in accounting. aku nak tahu apa lagi yang aku xtahu. sebab aku rasa aku masih belum faham konsep. serious. i really dont know the concepts. masa diploma even pernah laa jugak pelajar yg xberapa pandai macam aku ni dapat dekan around 2 kali. first masa sem 2 and masa sem last. alhamdulillah. tapi itu semua aku hafal konsep. aku xfaham konsep. aku still xtahu debit and credit sesuatu entry. ape konsep expenses. debit atau kredit. konsep sesuatu entry tu berlaku, mana nak letak.
bila masuk degree, aku terkesan dengan yang lecturer aku cakap. dari diploma memang aku tahu die memang garang giler. xberani kalau ponten…

Bukan Perjalanan Mudah 3!~

::: Bismillahirrahimanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

alhamdulillah kesihatan abah beransur pulih sikit demi sedikit. adalah around 6 months sihat and dah boleh pergi niaga. rajin jugak gi berubat sebab abah memang ada semangat nak pulih. abah pegang pada prinsip, kalau aku usaha aku akan dapat hasilnya. sebab kesian kat anak isteri terpaksa amik alih tugas cari rezeki. tapi abah kat rumah jadi tukang masak even mata xnampak. dengan bantuan ika.
nasib baik ika masa tu dah sekolah menengah sekolah belah petang. belah pagi adalah orang nak jaga abah sementara kiteorang gie niaga. nini plah belah pagi sebab amik aliran bahasa arab.
sekarang masing-masing nak sambung belajar ke peringkat seterusnya dah. cepat betul masa berlalu.
waktu tu kehidupan kiteorang memang jatuh. aku rasa kejatuhannya tu. sampai berpajak emas bagai.
sampailah masa aku nak sambung belajar. waktu ni aku memang tahu abah xde duit sebab baru nak bangkit balik lepas sakit. …

Bukan Perjalanan Mudah 2!~

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Salam Sabtu!~ aku terpaksa buat part by part sebab dah rasa terlalu panjang aku membebel.
bila mama amik keputusan untuk berniaga even tanpa abah. aku adalah salah sorang yang kena tolong sebab memang xde orang lain. of cause memang kena kentalkan diri cari duit jugak sebab duit dah semakin habis. banyak lagi benda yang nak kena bayar. nak cari duit makan. even sedih dengan ujian yang menimpa, aku nampak the strongest among us is mama. than abah try his best untuk pulih.
"nasib baik kau xmasuk belajar lagi nana"
"tulah ada hikmahnya"

kalau aku tetap masuk juga ikut and aku keraskan hati jugak untuk aku sambung belajar. sebab dah lama kan aku duduk rumah. then, i always bear in mind 
'kalau abah selamanya macam ni. i will be right here beside them. tolong bagi sokongan. tolong carikan duit. '
pemikiran kakak-kakak sangat kan. biasalah pemikiran anak sulung ni more…

Bukan Perjalanan Mudah!~

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Salam jumaat!~ dah Al-Kahfi ke belum tu?
dah lama nak mengarang pasal roadtoconvocation. sepatutnya its happen a year ago. or two years ago. sebab masa tu aku jeles tengok semua orang dok post gambar konvo sedangkan aku masih lagi menunggu masa untuk konvo. kesian kan. then i realised something. perjalanan yang Allah aturkan setiap hamba-hambaNya berbeza.
semua orang tahu. perjalanan untuk ke konvo bukan satu perjalanan yang mudah. macam-macam perlu ditempuh. aku pun sama. semua graduan pun sama cuma perjalanannya berbeza. setiap orang ada perjalanan masing-masing. nak x nak memang kena tempuh. kalau x, kita xkan sampai ke konvo. alhamdulillah. cuma xpuas sebab baru dua kali konvo. rasa nak konvo lagi je rasanya. hahahahaa
xlama lagi nini nak masuk degree. then teringat masa aku masuk degree. yup, bukan satu perjalanan yang mudah dan bukanlah satu perjalanan yang terlalu sukar. kalau kit…

Its Random!~

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang :::


Salam Khamis!~ nak update blog tapi idea xde nak tulis apa. ber its random jelah kite minggu nie sebab last week dari isnin sampai sabtu berupdate kan. bila tengah kemaruk memang cenggitu lah. tapi nak korek2 gambar ni pun jenuh jugak. hahahhaa

majority adalah gambar throwback je. kejadian memang dah lama sangat berlaku. dalam kamera aku rupanya xdelah banyak gambar mana. just banyak gambar yang sama je. nak buang sayang.
aku sekarang teringin gilos dengan aiskrim green tea. kawan aku asyik upload kat ig story je. meleleh dah air lior aku. hahaahahaa xtahu nak dapat kat mana.


seminar ni berlangsung sabtu yang lepas. seminar pendidikan. bersemangat aku nak pergi. tapi kena jaga pendaftaran. tapi adalah dengar sikit2. aku nak dengar apa manifesto sekolah masa hadapan tu.


ni bukunya. boleh beli dengan Abim Selangor dengan harga RM25.00 aku just baca sikit je. sambil2 jaga pendaftaran tapi mn…

Ayuh Bercuti!~

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


major trhrowback sungguh!~ jenuh korek gambar satu-satu dari gallery handphone. sabar jelah.
pagi tadi dok usha2 blog orang lain untuk amik tips2 yang berkenaan. tu yang tibe-tibe terus nak major thowback saat2 bercuti. percutian budget. nak kata budget xdelah budget mana pun. tapi percutian yang minggu ni rancang, minggu depan pergi. tapi untuk Penang tu xlah. kalau Langkawi and Kuantan tu betul. hari ni rancang next week terus pegi. bak kata temah 
"kenapa perancangan akan datang nie lama lagi? kenapa kite xpergi next week je?"

kalau ingat balik. Langkawi nie lah detik perjalanan kental 3 orang gadis. eceeehhhh!~ Langkawi ni on the spot punya perancangan. rasanya hari n buat keputusan. esok cari hotel bagai. lusa bertolak gie. paling rare dalam sejarah buat kerja gile. sebab hampir2 tak dapat tempat tido kot. sabar jelah. and paling banyak kiteorang gaduh. first time kan gie b…

Doa Jodoh

::: Bismillahirahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Ya Allah, seandainya telah Engkau catatkan dia akan menjadi teman hidupku, satukanlah hatinya dengan hatiku titipkanlah kebahagiaan antara kami agar kemesraan itu kekal abadi
Dan Ya Allah, Ya Tuhanku yang Maha Pengasih, seiringkanlah kami melayari hidup ini ketepian yang sejahtera dan abadi.
Tetapi Ya Allah, seandainya telah Engkau takdirkan dia bukan milikku, bawalah ia jauh dari pandanganku, luputkanlah ia dari ingatanku, ambillah kebahagiaan ketika dia ada disisiku dan peliharalah aku dari kekecewaan.
Ya Allah, Ya Tuhanku yang Maha Mengerti, berikanlah aku kekuatan melontar bayangannya jauh ke  dada langit, hilang bersama senja nan merah, agar bisa berbahagia walau tanpa bersamanya
Dan Ya Allah yang Tercinta, gantikanlah yang telah hilang, tumbuhkanlah kembali yang telah patah, walaupun tidak sama dengan dirinya.
Ya Allah, Ya Tuhanku, pasrahkanlah aku dengan takdirMu, sesungguhnya apa …

Its Random!~

Image
::: Bismilliahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

hallluuuuuu!~ rajin kan minggu nie? hahhahaa terlebih rajin bukan main update tetiap hari. cuba kalau mood malas tengah melanda. xde maknanyaaaaaa. sampai sebulan masuk dua bulan cuti menaip. tapi kalau dah update. huishhhh terlebih rajin plak... meh lah layan gambar yang ada berapa x ada nie. memang random ntah dari zaman bila2 je aku letak.

lama betul xgie berjoging. seronok. suka jenjalan cuci mata tengok orang jogging. tengok kasut orang. tengok pemandangan sambil menikmati angin sepoi-sepoi bahasa. masa nie gie reramai dengan si mawi sekali. datang kol 6.30 kol 7 lebih balik. hahhahaa kol 7 habis main badminton. selebihnya tangkap gambar. kahkahkah. nasib baik buat boomerang pun berpeluh jugak ketiak aku. jadilah. keluar jugak peluh.


kejadian lepas raya kalau xsilap. saja nak melepaskan tension keja. and nak layan bebudak nie nak habis intern dah. keluar berjalan bersama. kat the c…

WWF ~ Wordless Wednesday Ferana~

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


N.A.K.T.A.H.U!~


"Awk nak tahu sesuatu?"
"apa?"
"sebenarnyaaa"
"apa awak?"
"sebenarnya sy xde apa nak bagitahu"
"chehhhh"

Tak Bersyukur

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


Halluuu!~ selamat hari selasa. bagi aku membebel jap untuk amik mood kerja. hahahhahaa
tetiba rasa nak membebel plak hari ni. sebab terlintas kat kepala. then cecepat gie sign in blog before idea lari. kalau kita buat karangan pun sama kan. kalau lambat nanti idea lari.
tiba-tiba terlintas. dulu prinsip aku nak bercinta lepas nikah. sampai aku dah kecewakan ramai orang. bagi aku ramai jugak lah. sebab aku try untuk terima orang lain tapi aku xboleh. xtahu kenapa. bila aku start nak terima orang. berkawan kawan dulu then mesti aku yang stop. lagi2 bila dieorang kata kita tunggu lagi 2 3 tahun nanti kawen. kumpul duit dulu. then, aku terus tawar hati. kahkahkah macam ntah pape kan. padahal semua orang2 tersebut masing-masing dah nak kawen dah pun. sedangkan aku masih tunggu buah yang xmau gugur2. masih lagi dalam proses mencari. memang dah tertulis bukan jodoh aku lah tu.

sekarang. aku mer…

Muktamar ABIM Daerah Petaling 2017/2018

Image
::: Bismillahirahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Alhamdulillah semalam berlangsungnya muktamar ABIM daerah Petaling. Ahad 6 Ogos 2017. muktamar paling sempoi. pertama kali paling sempoi. sebab ahlinya pun antara kita-kita ajer. yang penting happening. ecehhhhh!~




selalunya muktamar akan duduk atas kerusi dan bermeja. tapi kiteorang buat bulatan usrah je. tu sempoi habis.




ahli yang paling cilik. salman idraki


helwa-helwa Abim PJ. woman is always right guys. dont denied!~


majlis mula dalam jam 11.00 sampai 12.30 tengahari. kat rumah YDP ABIM PJ. Syaifusyafiq a.k.a Syasya and k.khaulah. yang paling penting menu makan tu. ciknana kan. xsah kalau x tengok menu. hahahhaa
1) nasi putih 2) ayam ungkep hijau 3) ayam golek 4) sayur campur 5) sambal goreng 6) bubur pulut hitam 7) cocktail 8) air sunkist 9) buah mata kucing 10) aiskrim


tahniah pimpinan baru. and tahniah buat semua. alhamdulillah kita semakin rapat. dan semoga bertambah rapat.


bila d…