Posts

Showing posts from 2017

Pulau Perhentian 2!~

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Salam Rabu!~ mencari masa senggang untuk menulis Pulau Perhentian 2. kali ini penceritaan perjalanan dan keseronokan. lumrah kehidupan, ada gembira, suka dan duka. tidak semua perkara and setiap hari kita akan lalui kegembiraan. tapi semua orang sukakan kegembiraan.
kami bertolak jumaat malam sabtu. alhamdulillah Allah mudahkan perjalanan kami. permulaannya agak takut kerana Lebuhraya Pantai Timur memang gelap dan tidak banyak kenderaan yang lalu bila lewat malam tidak seperti Lebuhraya Utara Selatan. siapa tak risau. hati dah berdebar beberapa hari. kami bertemankan mereka-mereka yang hendak ke Fastakim, yang berlangsung di Terengganu.
Kami tiba di Jeti Kuala Besut jam 8. berurusan baki pembayaran sambil menunggu pintu pagar dibuka jam 9 pagi. aktiviti hari sabtu agak padat kerana kami cuma menginap selama 2 hari satu malam. maka, hari sabtu terus ke aktiviti snorkelling.


dengan hanya m…

Pulau Perhentian 1!~

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Salam selasa!~ puas berehat seharian semalam. basuh baju dan lipat baju yang bertimbun bak gunung kinabalu. siap masak untuk bekal hari ini. pergi bercuti dua hari satu malam tapi saja ambil cuti hari isnin sebab memang tahu mesti penat travel. alhamdulillah selamat pergi dan balik. tak sabar nak kongsi keindahan alam yang Allah anugerah kat mata kami.



tapi hari ini biar kami kongsi pengalaman yang tak seronok dulu. sebab biar bagi yang tak seronok dan seronok datang kemudian.
disebabkan kami sampai sabtu pagi, menginap di pulau pun sekadar dua hari satu malam dan terus ke aktiviti snorkelling. kami tak sempat untuk check in chalet terlebih dahulu. terus sahaja ke aktiviti snorkelling dan kami bernasib baik sebab memang pakai pakaian untuk aktiviti snorkelling. aktiviti snorkelling habis jam 2 dengan sebanyak 6 check point. check point terakhir adalah di kampung nelayan untuk makan tenga…

Memori

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


Mood membebel dah sampai. tapi tak tahu nak mula yang mana satu. mana satu pilihan hati untuk dibebelkan.
kebelakangan ini banyak entri yang aku membebel. langsung takda cerita tentang hari minggu atau hari bekerja. salah satu sebab aku bukan selalu suka tangkap gambar dan aku bukan orang yang sentiasa akan mengambil gambar. teringin sebab nak memenuhkan blog. hahahhahaa
rasanya pernah beberapa tahun dahulu menulis entri berkenaan tentang rindu. kalau kita rindukan seseorang yang sukar untuk kita luahkan, bacakan Alfatihah. sebenarnya berkisar memori yang facebook bangkitkan isnin lalu. ada memori yang bagus untuk kita ingati dan ada pula memori yang tidak patut untuk kita kenangi. ada kebaikan serta kekurangannya.
tapi memori yang dibangkitkan adalah tentang rindu pada mereka yang jauh dimata tapi selalu ada dihati malah tidak akan mati. sakit. sebab tahun ini bertambah seorang lagi dal…

Menulis Tanpa Singkatan

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Salam Saiyidul Ayyam. Penghulu segala hari.

Cubaan menggunakan bahasa yang betul tanpa menggunakan singkatan. semoga berjaya. permulaan memang agak sukar tapi andai dibiasakan akan berjaya. ayuhlah kita bersama memartabatkan bahasa melayu. seronok kalau betul kita menggunakan bahasa melayu.
setakat ini baru satu entry yang menggunakan bahasa tanpa singkatan. umpama x = tak ataupun tidak dan banyak lagi sebenarnya kalau diperhatikan dan ramai sudah menegur supaya menulis tanpa menggunakan singkatan. kerana kalau bukan kita siapa lagi yang mahu menjaga bahasa ibunda. bermula dari kita dan semoga terus-terusan ke anak cucu kelak. bukan mudah kerana kita sudah terbiasa dengan singkatan semasa menulis mesej. akan tetapi jika di praktikkan bukan mustahil. dan ia sesuatu yang membanggakan.
masih mencuba agar penyampaian tidak menjadi kaku. dan sedap dibaca menusuk terus ke kalbu.  zaman sekolah…

Malang Tidak Berbau

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Hari sabtu petang yang mendung. tiba-tiba aku teringin sangat nak makan donat. sebenarnya lama dah teringin tu. tak tahu kenapa suka donat. lagi-lagi kalau donat yang lembut dilimpahi dengan gula. Ya Allah sedapnya. memang teringin donat yang jenis macam tu. donat yang fancy tu tak lah teringin sangat.
kawasan ofis ada makcik jual nasi lemak van. ada jual donat tapi selalu habis. kecewa betul hati.
disebabkan terlalu teringin. gigihkan jugak. lagi-lagi bila petang tu kelas dibatalkan. hari jumaat dah siap sedia beli bahan yang takda kat rumah. cadang nak buat petang. boleh bawa malam rumah abg Syasya sebab ada meeting malam lepas maghrib. bila sukat tepung, tak cukup. kecewa. tapi tetap teruskan juga buat walaupun tepung tak cukup. masih menggunakan resepi yang asal. mula nak derhaka resepi pertukaran marjerin dengan butter sekali terpaksa derhaka dengan ke tidakcukupan tepung. redha.
ma…

Its Random!~

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


Salam Jumaat! short weekdays. esok dah cuti semula. seronok betul kalau setiap minggu seperti minggu ni. tapi tulah bila dah cuti panjang, nak buat keja memang mood kelaut sikit.  nasib baik bulan ni bulan relaks sikit. buat keja rileks-rileks je xpayah terkejar-kejar sangat as long as masa due date semua dah siap hantar. style keja aku gituh. moh ler layan gambar yang ada xberapa ada nie. sepatutnya semalam aku buat entry Its Randam. menjadi xpatut tu jadi hari Jumaat.


Last week hari last Cik Aten. terima kasih stay lama kat ofis dari intern and 2 bulan as temperory staff. belajar rerajin okey. semoga berjaya dunia akhirat. and still gonjeng like always. maaf kalau ada salah silap and terkasar bahasa sepanjang pengenalan kita. sebab aku rasa aku garang je dengan dia nie. tapi kalau jenis xamik hati okey je sebab ada masa aku okey, okeylah.



Terima kasih bagi saguhati. terharu. sebenarnya…

Post Confession

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

mood nak membebel kembali lagi. kalau tengok last entry before this entry "Rasa Kecewa Yang Diberi" a few days later. Allah send to me this feeling. seriously memang terpukul dengan entry sendiri.
permulaan memang sedih plus malam tu duduk sorang-sorang tapi alhamdulillah dapat diatasi sebab busy mem baking sempena promosi Ohsemeet aritu. then, rasa bersyukur yang amat Allah gerakkan hati untuk berkata on that day. sebab keesokan harinya cuti sempena hari kemerdekaan,raya Aidiladha, weekends and cuti tambahan sempena kemenangan Malaysia di Sukan Sea. macam biasa lah kalau dah balik rumah lagi2 ada perayaan memang sibuk memanjang. xpernah lah setiap kali balik x sibuk. dan aku suka suasana yang sibuk. aku boleh ignore my feeling. i can ignore my problem. setiap saat xpunya masa untuk ingat. eceehhhh. ingat tu memang lah teringat. tipu lah tak teringat. sembilan tahun. mana mungk…

Rasa Kecewa yang Diberi

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Salam Selasa!~ mood nak membebel dah datang tapi xtahu nak bebel apa. tajuk bukan main kan. pagi tadi before buat kerja and menaip entry nie terbaca satu blog yang kawan aku kongsi kat facebook dia. bile mood nak baca datang, maka terbaca lah.
"Kenapa Allah hadirkan seseorang dalam hidup kita untuk berikan kekecewaan"
tiada setiap orang yang mahukan kekecewaan hadir dalam hidup mereka. kecewa berkait rapat dengan kesedihan. siapa yang suka dengan kesedihan. semua orang sukakan kegembiraan. tapi apakan daya hidup penuh dengan pasang surutnya. dan Allah beri kepada mereka yang mampu. kekecewaan yang dihadapi dengan sabar, insyaa Allah ada ganjaran disebaliknya kerana Allah Maha Pemurah.
Kekecewaan selalunya berkait rapat dengan ujian. bila kita kata ujian, umpama satu bala yang menimpa diri kita. sedangkan bahagia yang Allah berikan juga kadangkala adalah ujian. kekayaan juga adal…

Sukan Taski ABIM Daerah Petaling 2017

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Minggu ni minggu kerja yang paling sikit. kerja 3 hari je. so, xdelah jeles sangat dengan housemate aku yang cuti sekolah seminggu tu. sebab aku pun kerja 3 hari je. paling jeles bila bulan 11 and 12 nanti.

semalam 27 Ogos 2017 berlangsungnya Sukan Tahunan Taski ABIM Daerah Petaling. tiap-tiap tahun semenjak kerja nie memang jadi sukarelawan untuk sukan tahunan nie. alhamdulillah. cuma tahun nie je yang rajin sikit nak buat entry. sikit je.
tepat jam 8.15 pagi je terus start even senarai budak and sukarelawan masih belum cukup. ikut cara abang Muhammad memang akan start on time. cepat mula cepat siap.
acara dimulakan dengan marching band a.k.a perbarisan anak-anak.




bukan main cecomel je masing-masing. tapi bila tengok balik. taski fatimah memang kreatif. cantik. no wonder depa memang acara perbarisan. tahniah Taski Saidatina Fatimah.

semuanya ada 20 acara. 12 acara individu and 8 acara k…