Posts

Showing posts from 2017

Kuantan Aku Datang

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

selamat pagi. tahu2 je dah sampai jumaat. esok cuti!~ even masih juga berkerja, tapi start lambat. yang penting bukan kerja ofis. rasa jua lah macam hari minggu. gituhhhh.
kejadian minggu lepas nie. temankan si mek jah tu gie kenduri kawan die. alang-alang menyeluk pekasam kiteorang gie bercuti sekali. rasa macam dah lama sangat xgie bercuti. rasanya last gie Penang aritu. masing2 sibuk dengan hal masing2.


biasalah kemana-mana memang si tiga dara pingitan nielah yang berjalan.
memasing dah berkeluarga and ada kekangan.

serius, pengantin2 memang cantik.
even makeup biasa je.
xtebal, depa memang dah semula jadi cantik.
serius, aku skrg macam dah jadi hobi tengok kulit orang.
kenapalah kulit aku xmacam kulit depa yer.


ada dua pasang mempelai. satu pengantin lelaki and sorang lagi pengantin perempuan. senang kan. and nampak simple tp elegent. ofkos lah grand.

lepas tu jadi food hunter. kalau…

........

::: Bismillahirahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


kenapa cepat sangat masa berlalu. tahu2 je dah hari khamis nie haaa. rasa macam semalam je masuk kerja.

dua minggu ni huru-hara betul kehidupan aku. plus kenduri aqiqah untuk hana. busy tu memang busy. aku xkisah sangat kalau busy ni tapi aku paling xsuka bila ada masalah hati. xsuka. sebab aku xpandai nak handle. asyik nak terkenang2. sedih. sampai aku selalu tanya pada diri aku.
'kenapa aku yang kena?'
dikala umur 27tahun pun xsangka ada lagi orang yang nak buat main2 dengan perasaan lagi. hurmmm,kecewa betul aku. bukan aku xpernah cakap. since mula kenal lagi aku dah cakap
"kalau awk ade perempuan lain, ada gf cakap jelah sy xkisah. yang penting cakap"
"xde. sumpah xde"
mungkin dia lupa Allah Maha Merancang. Allah boleh menggerakkan hati hamba-hambaNya. dia lupa. barangkali dia ingat dia berkuasa atas segala perancangan dia.
yang paling aku geram adalah diri ak…

WWF~Wordless Wednesday Ferana~

Image
::: Bismillahirahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::



H.A.P.P.Y.B.I.R.T.H.D.A.Y.M.A.M.A!~





happy birthday to the most wonderful woman in mylife!~ thank you  for every single things. May Allah grants all your dreams become reality. we make du'a for your happiness, healthiness, welthiness dunya akhirah. we love you. always do!~

Sambung Study

::: Bismillahirahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Cepat betul masa berlalu sekarang nie. kejap je esok dah masuk jumaat. bila jumaat confirm xde mood dah nak keja sebab nak cuti. lagi laaa kalau long weekend. xtahu nak up tajuk entry apa tapi lebih nak membebel je sekarang ni.
rajin betul membebel sekarang. saja nak membanyakkan entry.
nak membebel pun xtahu nak membebel apa nie haaa.
dalam bulan April nie ramai betul approach aku untuk sambung belajar. kawan ofis aku ajak sambung ACCA. penah juga laaa berangan.  nak jugak sambung ACCA. plus kawan aku kata ade tajaan dari MYPAC. kalau bab tajaan ni laju je. lebih kurang lah dengan Peneraju. tapi Peneraju xkisah nak belajar kat mana.  Macam sepupu aku pilih Sunway College. xpasti sebab apa. eh dia ade cakap tapi aku lupa kenapa dia pilih Sunway. kalau MYPAC ni akan belajar kat Unitar kat Kelana Jaya nie je. Dah laaa dekat. macam nak amik je rasa. Kawan Kuis aku penah try gie interview Pen…

WWF~ Wordless Wednesday Ferana!~

::: Bismillahirahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


R.U.G.I

pagi2 dah dapat berita. pagi2 dah terima mesej. satu mesej yang buat semua gundah gulana.
"maaf, sy xsempat nak tutup akaun semua"
bila masuk, kena hadapi segala risiko. xberani nak tanggung risiko jangan masuk. orang macam aku, xberani sangat nak tanggung risiko. masuk sikit je. tapi kesian orang2 yang masuk banyak. tapi nak buat macam mana. rezeki xberpihak pada dia. selamat mengumpulkan duit kembali awak.

Bad Mood!

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


Friyay!~ huiiiyeeeeeeaaaaahhhhh!~
esok dah boleh tido golek2 atas katil yang empuk tu. xsabar betul nak malam ni. memang seksa kan jiwa dan raga serta kepala kalau xboleh nak tido malam. kalau aku sedih. sebab aku kena keluar keja pagi kan. aku penah up entry pasal insomnia. try laa baca kat sana. sebab kawan aku memang insomnia. jenis susah nak tido malam. aku in certain time je kena. sometime bila aku kena rasa nak nangis. tido laaaa. tido laaaaa.
aku perasan, aku susah nak tido bile aku terlalu penat asyik memikir. memang susah nak tido. lagi2 bila tunggu orang yang berjanji last sekali dia mungkir janji. alahaiiii. please lah faham, kalau xmampu nak tunaikan jangan lah berjanji. sakit hati tahu? plus minus dengan peristiwa semalam memang aku xboleh nak hadam. aku terasa memang aku adalah perempuan yang bodoh!~ memang bodoh!
lepas peristiwa tu jadi, aku xterus balik. masih je duduk ka…

Hari Minggu Kami

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Alla yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::





first time rasanya buat hari minggu kami. maksudnya terlebih rajin dah nie. sebab boleh kira hari-hari dah buat entry. sementara rajin plus xde mood nak buat keja memang macam ni lah. bukan apa. jenuh juga aku nak buat kerja yang first time nieh. jenuh nak fikir macam mana nak buat. plus semua kena study sendiri.

hari jumaat hari tu nini datang KL. saja die nak berjalan sakan sebab xlama lagi nak final exam dah. konon nak release tension. tension sangat hengko.
xde lah gie jalan mana pun. bawak gie makan2 je kat Paradigm. memandangkan kiteorang pun dah lama gila xmakan Sukiya.


so, gie laaa makan. tempat makanan paling feberet forever setakat nie. tapi dah x dah sekarang. cepat betul berubah hati.
lepas makan, gie cari Iphone baru untuk eira. konon aku nak tolong tengok2 tapi dah dia susah sangat nak buat keputusan untuk beli. aku bawak hana jenjalan. tinggalkan laki bini tu buat keputusan…

WWF~Wordless Wednesday Ferana

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

P.I.L.I.H.A.N

setiap orang ada pilihan masing-masing. pilih lah yang baik. kerana semua mahukan yang terbaik.

Rasa Bersyukur

::: Bismillahirahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

setiap orang berbeza pandangan macam mana nak menunjukkan rasa bersyukur. menunjukkan ke? xtahu nak cakap macam mana. how you want to interpret your feeling towards whatever you got in your life. kira lebih kurang macam tulah. maybe lebih sesuai dengan meluahkan kot. haishhhh. xtahu lah nak cakap macam mana.

bila kita ditimpa ujian, sometime baru kita nak rasa bersyukur dengan kehidupan sebelum-sebelum nie kan? aku bukan nak cakap orang lain sebab aku pun macam tu. sebab aku pun xtahu, macam mana ye nak masuk dalam golongan orang-orang yang bersyukur ni. mulut kita rasa bersyukur tapi kita tetap xberpuas hati dengan apa yang kita ada. faham x maksud aku?
alaaaa, aku pun susah nak cakap. nak tafsirkan macam mana. susah rupanya ye. ingatkan senang.
masa mula-mula aku nak up tajuk nie. duk terfikir-fikir idea.
'owh boleh laaa nak buat tajuk nie. nak menambah-nambahkan jumlah entry yang ad…

Its Random!~

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

rasa lama sangat dah x update blog ni. sekarang nie memang tengah peak period. sampai aku yang tanya dengan boss aku. sebab aku banyak handle taxation, memang tengah peak period sebab bertindih dengan tax individu tapi disebabkan barang xhantar lagi tu yang terasa macam bukan peak period. boleh ae macam tu?
"sekarang peak period ke?" "yelah. you rasa bukan mehh?"

geram betul dengan budak cenonet nie. nak senyum bukan main susah tapi kalau senyum manis ngat ngattt. semua orang berebut nak jaga. bawak balik kampung pun xkisah sebab hana ni budak yang senang yang amat nak jaga. kalau ngantuk + lapar baru nangis kuat. kalau nak tido time kenyang, dia akan tido je kat mana-mana. even tempat yang panas.

buku yang tengah baca sekarang. konon-konon nak baca buku english kan. sebab nak improve english.huhuhu teruk betul aku rasa english aku nieh. tapi buku nie kena baca masa hat…

First 30Days Challenges!~

Image
::: Bismillahirahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Alhamdulillah.  tamat sudah for the first 30days challenges. since 7/2/2017-8/3/2017 macam-macam perangai jumpa. asyik kelaut darat laut darat.


memang sedaya yang mampu untuk hindarkan manis dan nasi serta karbohidrat yang tinggi macam kek,roti,pasta mee and so on. bagi aku nasi tu not the big issue kalau xmakan tapi aku terlalu addicted dengan roti. the most favourite. lagi2 pastri. sangat. kalau lalu depan kedai tu xsah kalau xbeli. memang beli tapi kadang tahan nafsu gak untuk beli.





perangai aku untuk istiqamah ni memang payah yang amat. kadang buat kadang x.


hari ni masih belum sambung lagi untuk 2nd 30days challenges. memang susah nak hadapi lagi2 musim pengantin kan start minggu ni. hope bersabar dan tabah tengok makanan2. hahahahaha

mostly gambar yang aku rajin nak amik,edit and post semua ada kat i yang memang aku buat khas untuk perjalanan diet aku. bukan apa sometime aku buat se…

Its Random!~

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim :::  ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


17.02.2017
time2 tengah berdiet ni keinginan makan tu membuak2. kadang menyampah tau. kejadian minggu lepas. konon berangan nak buat kek viral yang rm1 tu tapi nak jual around rm2 laaaaa. xterbuat pun sebab malas. malas dan Nanawahid memang xdapat nak dipisahkan lagi dah. lepas baking untuk budak2 matrik melaka terasa teringin sangat nak makan blueberry cupcake. bahan dah ada. semua ada. plus nak try perasa blueberry tu. ketang ketung ketang ketung jadilah seperti kejadian dibawah. xsangka plak my cupcake berkerak atas tu. bagi aku agak manis tapi makan panas2 sedap sebab xrasa sangat manis. bawak pie jumpa bebudak malam tu 
"sedap laaa kak. berkerak memang sedap lah cupcake nie" "baru try and error je ni"
depa xcakap lah depan aku sebab aku xde. kalau x dah kembang semangkuk dah. tapi cuma tulah warna dia xbrapa cantik macam kehitaman sikit.


Logo yang ntah pape. tetib…