Posts

Showing posts from October, 2016

2016

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Oktober bakal berakhir. pejam celik pejam celik. 2016 pun bakal berakhir. cepat betul masa berlalu. umur pun semakin meningkat ke arah 3 series. tinggal brape tahun je lagi. kenapa lah cepat sangat masa berlalu. rasa belum puas duduk kat takuk 20an nie. muda remaja gitu... sebab kalau dah masuk 3 series tu macam dah kearah kedewasaan.
xde point yang khusus pun hari ni sebenarnya. sebab terlampau bosan dan kepala ni terlalu memikir. sampai jadi sakit kepala. so, menulis lah ntah pape kat sini.
aku rasa sepanjang hidup dah 25 tahun nie. xde apa yang nak dibangga kan sangat dengan hidup yang dijalani. cuma bersyukur Allah masih lagi beri peluang. peluang untuk rasa macam-macam jenis pengalaman. samada pahit, manis, gembira, suka malah duka. peluang untuk merubah diri kearah kebaikan pun terlalu banyak. cuma aku kadang masih lagi tersasar2.
diumur 25 nielah macam2 Allah beri. Konvo. travel. …

Luahkan

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

bila kita rasa sedih. gembira. suka. atau apa je perasaan yang datang dalam hidup kita mesti kita akan pilih sorang yang paling kita selesa untuk cerita semua cerita kita. mostly orang akan ada sorang. at least lah. kadang orang ni untuk kita cerita pribadi termasuklah perihal rumah tangga dan apa saja. kadang orang lain perihal kerjaya. kadang orang ni untuk cerita segala kegembiraan. macam-macam. mesti akan ada sorang untuk kita cerita semuanya.
aku suka dengar cerita orang. bukan sebab aku orang penting.  sekarang aku tengah praktikkan untuk jadi seorang pendengar yang sangat setia. aku try untuk dengar semua cerita orang tu tanpa cerita sedikit pun perihal aku time die cerita. inshaa Allah. kononya nak jadi pendengar yang setia lah gituh.
bila kite tengah ada masalah lah selalunya kita akan cari seseorang kan. bukan untuk minta tolong die selesaikan pun. sometime just to release the …

Kebaikan Chiaseed

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Chiaseed adalah salah satu makanan kesihatan organik yang bagus. banyak kelebihan dia. sebelum nie tengok je orang makan sebab takut rasa xkena pada tekak. lagi satu harga dia pun agak mahal jugak. bila xkena pada tekak membazir pulak xmakan nanti. hold punya lah lama nak makan.


hari tu tergerak hati nak beli. saja sebagai makanan tambahan untuk diri sendiri. plus minus diet asyik laaaa terbengkalai ditengah jalan. sebenarnya bukan untuk diet je. banyak khasiat dia.
aku ni perempuan gemuk. setakat ni alhamdulillah darah okey. xde darah tinggi atau darah rendah. takut jugak. kencing manis pulak xpenah cek lagi semenjak kerja nie. selalu cek kat farmasi je. laaaa nie xsempat nak cek. kolestrol lagi lah aku xpernah cek. takut jugak aku sebab lately asyik pening kepala je. ade sekali tu aku demam gie klinik. biase akan cek darah. bersungguh betul aku tanya darah aku okey x. ada darah tinggi …

Ohsemeet!~

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


Alhamdulillah. semalam dah umumkan kami team ohsemeet akan buat food testing area Bandar Saujana Putra & Masjid Jumhuriyah, Taman Medan. kami sempat cover this two area dulu. inshaa Allah hari isnin kami akan launch kami punya product. setakat ni kami just buat dua jenis kek. macam aku khabarkan sebelum nie. inshaa Allah akan datang akan ada product2 lain dari kami. bekalkan ilmu yang cetek. serius berdebar. sebab aku ada harapan yang tinggi kalau aku mula Ohsemeet nie. Visi aku setakat ni hanya aku mampu simpan sendiri sebab aku takut dan malu.
bila aku dah war-war pasal Ohsemeet maksudnya aku nak lebih serius sebab melibatkan masa depan aku. aku ada cita-cita. semoga berjaya. semoga apa yang aku rancang seiring dengan Perancangan Allah. nanti aku cerita apa disebalik Ohsemeet sebenarnya. kami memang mula dari bawah. hanya mampu bermula dengan dua product.
Melty Hersheys.


Coklat Lav…

The Best Product

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


Bila nak mulakan bisnes buat aku jadi keliru which product is the best untuk aku buat bisnes. dah lama sangat bermain dikepala. tapi hati masih berat nak lakukan. haishhhh.


kawan aku ada tawarkan pakej2 pelancongan dia. aku jadi agent untuk pakej die. macam seronok. bila aku tanya pandangan kawan-kawan aku. semua negatif kawan aku join venture yang ni. aku suka sebab aku sukakan nature. sebab tu aku rasa nak buat pakej nie.

produk kecantikan yang mana aku sendiri pakai. bagi kesan yang positif kat aku. sebab tu aku nak jual sebab aku adalah testimoni yang berjaya. dan aku rasa okey je kalau aku jual benda nie. sementara nak kumpul duit untuk produk sendiri. cita-cita dan impian tu kena ada.


Fame Cosmetic. lipstik nie pun sebenarnya bawah kendalian orang yang sama dengan produk kecantikan tu. aku pun macam nak join venture sebab sekarang dieorang tengah all out.


xlama lagi akan ada produk…

5 impian

Image
Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


Selamat pagi Isnin. macam biasa bila pagi isnin mood blues tu melambak-lambak. bukan korang je. aku nie nak pujuk mood tu bukan main.
aku pasti setiap orang ada pasang impian dan angan-angan. sama ada nak capai. akan tercapai. mampu tercapai tu kita xtahu. aku plak ada banyak sangat impian. xtahu lah kenapa bila dah menginjak kearah 30 series nie makin banyak pulak cita-cita dan impian. masa zaman belajar tu xde laaa pulak. sekarang ni sampai xtahu nak kejar yang mana satu.


1) Master
dah lama nak sambung master or ACCA. tapi disebabkan hal-hal yang tertentu aku tangguh dulu. ACCA of cause lah sebab duit. ade biasiswa tapi disebabkan kawan aku dah pernah pegi interview, biasiswa ni cuma taja untuk 4 paper. malangnya graduan dari kolej aku ACCA just boleh exemption 4 paper je. ada lagi 6 paper aku kena amik. lebih kurang macam tu lah jalan cerita dia. lagi dua paper biasiswa xmampu nak tanggung…

Bertukar Nama

::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


Salam Penghulu hari. tenang je hari ni sebab dari pagi sebelum subuh lagi hujan membasahi bumi. seronok tido. tenang. aman sungguh hari jumaat pertama tahun baru hijrah ni. disebabkan hari tu dah janji nak bagitahu kenapa aku tukar nama blog yang dulu jadi yang sekarang. setiap orang kena berhijrah.
"bila kita rasa kehidupan yang dahulu xelok. kita kena berhijrah kearah yang lebih elok. xkan kita masih nak duduk ditakuk yang lama. hijrah bukan bermakna kena berpindah tempat je. dari segi usaha pun kena berhijrah kearah kehidupan yang lebih baik"

dulu buat blog sebab nak berkongsi rasa. kongsi apa saje yang aku tahu. tentang apa saja yang aku mahu kongsi. masa tu fokus aku hanya pada dia. yup. aku xmampu nak cerita lebih2. dan bila aku meluahkan kat sini. dia pasti akan baca. istimewakan dia? sangat istimewa. everything yang aku nak kongsi. aku akan kongsi kat sini. for overall o…

Selamat Hari Tua Akak!~

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::




Selamat hari lahir nurul alyaa. semoga dimurahkan rezeki. dipermudahkan urusan dunia akhirat dan bahagia hingga kesyurga. bila teringat balik detik perkenalan. nak kata kelakar xlah kelakar. terima kasih pada housemate yang kenal kawan sekolah rendah dia yang paling kepoh.

already 4 years and counting. dah lama kenal sebenarnya tapi kenal each other since sambung degree. sedangkan diploma dulu lama dah aku kenal. sebab budak paling kepoh dalam kelas. waktu tu aku pemalu sikit. xtegur banyak mana pun senior2 dalam kelas nie. plus minus die manusia paling bising lagi2 bab makan.


owh moment waktu tu aku memang xboleh lupa sebab aku kutuk budak nie dulu dalam hati. budak barisan belakang and duduk paling hujung sekali. wakakakakaka nak buat macam mana. kuat betul daya ingatan aku kat dia. xsangka budak yang aku kutuk tu budak yang paling aku rapat sampai sekarang. wakakakaka nasib lah kak.


m…

Bertakhta Dihati

Image
::: Bismillahirahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


setiap orang ada naluri untuk mencintai dan dicintai.  tipu kalau kata xde sebab semua rasa Allah yang beri. sedangkan Allah itu sendiri Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. tapi tajuk tu macam xboleh nak handle betul. petang yang hening lagi damai. nak share tajuk yang lain tapi disebabkan tajuk tu pernah diutarakan sebelum ni. maka tepaksa cari satu tajuk lain.
tipu kalau cakap dalam hati xde nak mengharap kat sesiapa. walaupun hakikatnya. realitinya kita memang single and available. hati tu mesti ada satu nama yang bertakhta. mungkin dari dulu. ataupun mungkin baru je terjebak. gituhhhhh!~
aku cakap berdasarkan pengalaman. bukan pengalaman aku sorang tapi pengalaman orang-orang yang aku kenal. tapi berdasarkan pengalaman aku. bila aku suka kat seseorang dan aku xmampu nak cakap. aku pendam walau bertahun lamanya. since aku tahu die xsuka aku. dia ada yang lain bertakhta dalam hati dia. i…