Posts

Showing posts from June, 2016

Eh!~ Ada Orang Datang Rumah Laaaa

Image
::: Bismillahirahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Halluuuu!~ Salam 23 Ramadhan! cepat kejar. lagi beberapa hari je lagi nieh. pulun jangan xpulun naaaaa. marathon jangan xmarathon


Eh!~ hari tu ada orang datang rumah kita lah.. alhamdulillah tetamu kan bawak rezeki. eceeehhhh!~

sejak kiteorang pindah rumah ni memang ada cadang nak ajak kengkawan datang makan kat rumah. rancangnya masa raya nanti. tapi Allah bagi rezeki lebih bulan puasa nie. and kebetulan depa nak ajak buka sama-sama. rancang punya rancang punya rancang. akhirnya bertapak lah mereka kat rumah comel kiteorang.
alaaaa. kiteorang bukan pro masak pun. jadi buatkan je menu yang simple2 tapi menjadi ingatan sepanjang zaman. haaa gituh tagline aku. tema ahad haritu potluck. as tuan tanah kedaung kiteorang decide nak buat makanan berat. senang. tapi ikutkan hati macam-macam nak buat weyh. nak buat desert lah. nak buat itulah. inilah. serius! aku suka orang datang rumah nie. lepas…

Selamat Hari Abah!~

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Happy Father's Day!~ selamat hari bapa untuk semua bapa2 didunia. tanpa anda siapalah kami. ecewahhh!
Semalam penuh semua dinding-dinding laman web aku dengan ucapan Selamat Hari Bapa. aku buat personal wish je kat abah. auchhh mcm lagi sweet gituh. even bukan depan-depan. tapi so sad abah xreply. sibuk sangat berfacebooking lah tuh.


aku dengan abah xlah rapat. memang xrapat mana pun kalau nak dibanding dengan 3 orang lagi adik-adik aku kat bawah tuh. serious! aku memang xrapat. aku lebih rapat dengan mama tp aku xbleh sikit cerita pasal pengorbanan abah nieh. kalau cerita pasal pengorbanan mama aku boleh tabah lagi. tapi kalau cakap pasal abah je mesti sebak. mesti nangis.


abah aku bukan jenis menunjukkan kasih sayang die secara terang-terangan. aku tahu mostly semua ayah-ayah memang macam tuh. termasuklah ayah aku. bagi dia cukup segala keperluan, kelengkapan dan kehendak anak-anak…

Pembaziran

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Hai!~ Salam 9 Ramadhan 1437.
bile sebut ramadhan a.k.a bulan puasa je mesti dah terbayang param kan.
dulu masa kecik-kecik suka sangat pegi pasar ramadhan.
tabah sangat tau naik basikal.
kadang-kadang cuma beli air tembikai je.
xpun cari kuih-muih.

yelah budak lagi kan masa tu.
kalau boleh nak nampak meriah je bila berbuka puasa tu.
penuh makanan atas meja.
ada kuih.
air sedap-sedap.
murtabak.
roti john.
dan macam-macam.

cuma bila dah besar yang sememangnya besaar nie.
malas sangat nak berjalan gie bazar.
bile terpaksa je.
sebab aku memang xsuka suasana yang sesak.
boleh sesak nafas dalam tuh.
xsuka sgt nak berimpit2 dengan orang ramai.
tu jadi faktor nombor satu malas nak gie bazar ramadhan.
alhamdulillah setakat ni masih mampu menahan diri dari ke bazar ramadhan.
memang ni azam sejak tahun lepas lagi.
kalau terpaksa pergi pun akan pastikan beli apa yang patut je.
jangan sampai membazir…

Doa

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Salam Jumaat!~ Alhamdulillah. sekejap je rasa dah sampai 5 Ramadhan. macam rasa baru semalam terpisat-pisat nak bangun sahur. tup-tup hari ni dah 5 Ramadhan.

sama je perjalanan hidup sepanjang Ramadhan and hari biasa cuma bile pukul 5 je lelaju balik nak masak. eh kekadang je aku masak. sebab osemate aku balik awal sikit. so, die dah siap-siapkan semua. kadang balik tinggal tergolek-golek depan tv je. sebenarnya Allah nak bagi peluang untuk banyakkan beribadah. aiyooooo!~


berganda-ganda pahala Allah beri sepanjang bulan Ramadhan nie. apa salahnya kita banyakkan berdoa. doa balik mana doa yang dah kita putus asa sebelum nie. kalau boleh jangan pernah putus asa dengan doa sebab kita xtahu doa tu bila akan Allah makbulkan. betul. nampak cliche kan? tapi ini adalah hakikat. sebab baru-baru ni Alhamdulillah salah satu doa yang aku selalu amalkan Allah dah makbulkan. walaupun bukan semua. wala…

Salam Ramadhan

Image
::: Bismillahirrahmanirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::





Selamat Menyambut Ramadhan AlMubarak 1437!~
Selamat meningkatkan amalan. Semoga ibadah kita diterima sepanjang bulan ni.
tanamkan azam semoga puasa kali ini lebih baik dari yang lepas. yelah. sebab kita pun xtahu akan datang masih ada lagi ruang untuk kita sambut puasa ke tak. bersyukur sangat tahun ni dapat lagi sambut Ramadhan. Alhamdulillah. walaupun sambut sebagai perantauan. gituhhh!

"nanti petang i hantar gambar makanan kat u. jangan terliur tau"
"cis!~ "

Jom menggapai misi untuk tambah pahala. Kejar semampu yang boleh. jangan terlalu awal membuat pecutan kerana kita xtahu momentum kita setakat mana. Buat setakat yang mampu asalkan istiqamah sehingga kepenghujungnya. tahu. istiqamah tu yang payah. lawan. masa untuk berperang!
Selamat berpuasa korang!~ masa yang paling sesuai untuk turunkan berat badan.
Sekian, terima kasih!

Cabut Gigi

::: Bismillahirrahamnirrahim ::: ::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Hai!~ sekejap je rasa dah masuk jun kan. macam semalam je tahun baru. tup-tup dah nak puasa dah isnin ni. macam baru semalam je aidilfitri tahun lepas.
Alhamdulillah!~ yeaaa. puasa tahun ni kiteorang kat rumah baru. suasana baru. jiran baru. semua pun baru. jenuh jugak tu nak pindahkan semua barang. almost one week kiteorang kehulu kehilir memungggahkan barang.
kepenatan tu masih lagi terasa sampai sekarang. asyik mengantuk je kat ofis ni. sampai tahap ape xtahu aku nak gambarkan. fuhhh!~ taip ni pun sambil terlelap-lelap siap mimpi bagai. dasyat betul penangan dia.
rumah tu sikit-sikit kemas pun masih xhabis2 lagi. biasalah kalau bab-bab lipat baju tu mmg bencinta sikit lah. lagi lah aku ni. serius, aku memang xberdaya sangat. sampai rumah je mesti melepek je macam orang mabuk. dah dua hari ni tido je awal. kol 11 dah tido. bangun pagi tetap lambat jugak. sebab konon nak masak ayam masa…