berkongsilah

::: Bismillahirrahmanirrahim :::
::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


Assalamu'alaikum...
pembuka bicara...
ape lagi xtahu ape yang nak dikata...

kalau bab2 merepek nie bagi jelah kat empunya diri nieh...
ntah pape...
sembrono jerk...

back to the tajuk...
setiap orang tahu ape itu kongsi...
berkongsi and what is the perkongsian...
sharing...
selalu je kite dengar...
sharing is caring ...
sharing is loving...
tapi pernah x dengar sharing is something...
actually tetibe je terlintas atas kepala...
alhamdulillah... :)

when we're sharing...
kite will give something pada others..
apabila kita memberitahu ape yang kita tahu kepada mereka yang tidak tahu...
dan kerana sharing itu menyebabkan orang yang tidak tahu itu menjadi tahu....
people get knowledge...

Allah memberi pengajaran...pengetahuan bukan setakat ape yang kita belajar..
kadangkala memalui someone...
kadangkala melalui penglihatan...
setiap masa Allah mengajar...
atas inisiatif diri kita untuk belajar and sedia mengajar kepada org lain...

sebanyak mana kita berkongsi...
sebanyak-banyaknya Allah akan memberi...
double and sometime triple Allah will pay...

sharing xsemestinya pada duit...
ilmu...pengalaman...pengetahuan...
suami?

kalau para suami yang bace...
isteri bagi untuk berkongsi suami...
suka melompat2 umpama kera mendapat bunga gamaknya...
pantang!~
hahahahahhaa

alhamdulillah...
sepanjang minggu ini Allah memilih saya untuk mendengar perkongsian...
perkongsian yang indah..
tetiba rasa..
"okey!~ saya perlu menjadi baik"
dan doa adalah yang utama...
satu ilmu rite?!~

ilmu yang dikongsi xkan luak pun walaupun sehasta kuman...
sebesar zarah sekali pun..
bahkan iu dinama kan dakwah...
setiap muslim perlu berdakwah kan?
so, jalankan tanggungjawab ini selagi mana kita mampu...

mungkin kita belum mampu unutk memberi ceramah agama dikhalayak..
tapi cukuplah sekadar pengalaman yang Allah kurniakan buat kita...
itu dah memadai untuk orang menjadikan ilmu buat diri mereka...
rite?

i nie pun xlah baik sangat...
tapi memang bercita2 nak orang yang baik untuk bimbing kita kan...
ape2 pun...
jadilah yang terbaik buat diri sendiri dulu untuk mendapat yang terbaik..

umpama kita nak exam...
nak dapat result yang baik...
usaha mesti lah yang terbaik...
semoga result saya baiklah...
hehehehe
insyaAllah...
result adalah presentation about our usaha....
chaiyok2...


maaf!~ saya memang malas nak masukkan gambar sejak akhir-akhir nie... :)




Comments

Popular posts from this blog

Pulau Perhentian 2!~

Rasa Kecewa yang Diberi

Pulau Perhentian 1!~