Hai Langkawi 2!~

::: Bismillahirrahmanirrahim :::
::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::

Hai!~ Jenuh weh nak sampai tahap nie. yelah aku bukan jenis orang yang berhapdate belog sokmo. sebulan sekali tu pun dah kire bersyukur sangat dah. tengok beza Hai Langkawi 1!~ dengan yang nie pun amik masa setahun. bukan nak kata busy ke hape benda tapi cuma xsempat je. eheh 

masa hari kedua nie baru kiteorang dapat jalan sejalannya. memang fokus aku datang Langkawi time nie sebab nak gie Tasek Dayang Bunting. after dah tertunai hajat yang nie, ok baru aku akan pilih destinasi lain. ecewahhhh!~ berangan kalah mat jenin. nie umpama mat jenin tapi versi minah jenan. yelah setiap orang ada tempat impian masing-masing kan. si minah jenan ni memang banyak tempat impian dia.


hari ni memang semua orang nekad bangun awal sebab excited nak gie Island Hoping. macam aku cakap before nie, kalau nak gie Island Hoping ni gie je kat kaunter tiket masa Jeti Kuah. berlambak2 sebenarnya pakej nak Gie Island Hoping. bukan tu je. Mangrove tour ada. nak pie Pulau Payar pun ada. kalau budget besar boleh je gie Pulau Payar tu. bagi aku best sebab Pulau tu cantik. lepas nie kalau gie langkawi Pulau Payar plak aku tawan. ewaahhh!~ budget kecik macam #travel3darapingitan nie, decide gie Island hoping je. lagipun kan cecite aku nak gie Tasek Dayang Bunting. tu pilih Island Hoping. 



Macam Kiteorang pilih sekali je dengan owner homestay kiteorang tu. tu yang berejam duk depan kaunter. alaaa mesti semua orang tahu kan kalau Island hoping ni buat ape. ramai je dah gie. biasalah. gie Beras Basah untuk basahkan badan, then gie bagi Helang makan tapi masa kiteorang sampai tu xbanyak Helang yang keluar makan. sebab dieorang dah kenyang kot. lagipun ada orang cakap, sebenarnya kite mengganggu habitat dieorang dengan bagi makanan. yelah, masa darjah 6 kan ade belajar pasal benda ni kan. Helang bukan lagi Pemangsa. selamat laaa ayam dan tikus2 kat langkawi tu sebab semua dah dapat makan kulit ayam. 



Bagi sesiapa yang sukakan nature, better amik Mangrove tour. Bagi sesapa yang suka selpie better amik Island Hoping. sebab memang cantik lagi2 masa kat Tasek Dayang Bunting. i bagi cap jempol!~ sebab tasek tu dikelilingi dengan batu. kalau dari luar kite akan nampak sorang pempuan mengandung. so, disebalik tulah ada tasek. nak masuk rm3 per person. first place depa drop kiteorang kat Pulau Beras Basah. Serius air die memang cantik tapi sayang xde tandas awam. tu yang kami xmenyelam and lagipun sejam je die bagi kiteorang kt situ. sobsobsob nampak ikan2 disebalik air yang jernih. nampak pasir yang putih bersinar. alaahhhh!~ 


petang tu terus cecepat bersiap gie gunung mat cincang. kalau ikutkan badan letih sangat dah. xde daya nak gie tapi disebabkan cik temah yang kuat. kiteorang gie jugak even ape jua halangan. ewaahhh!~ tapi serius nak naik cable car nie memang banyak sangat halangan kiteorang. gaduh? xpayah cakap. hampir2 bercerai berai. disebabkan kiteorang dah amik pakej dengan pakcik Mail tu, xpayah dah susah2 nak beratur kat kaunter. serius memang panjang sangat2 waktu tuh.


Kiteorang terus ke kaunter express untuk amik pass. tunjukkan resit then dapat pass. giliran kiteorang 5.30. kiteorang sampai dalam 3.30. lama x lama nak tunggu? waktu nie memang pack sangat. kalau kiteorang xamik pakej kat pakcik tu confirm kami xkan dapat naik dah. esok dah nak balik awal pagi. masa kat sini lah dugaan nak naik tu datang bertimpa2 sebab dah petang sangat. takut sampai malam. gaduh punya gaduh punya gaduh. akhirnya sampai jugak kiteorang kat atas.

kat area kaunter tu ada festival makanan. seronok lah kiteorang tunggu sambil makan. dapat plak abc hipster. waktu panas. marvellos.sementara tu jenjalan lah kawasan sekitar. selpie tu perkara biasa.sampai gambar selpie je banyak weyh.



macam-macam aktiviti kiteorang dapat buat kat atas sampai xsedar dah nak malam. sebab datang langkawi mesti nak cari laksa makan tepi pantai sambil dengar ombak. kan epik gituhhhh!~ tapi xsempat sebab kat atas memang kiteorang lama sangat. dah nak maghrib baaru kiteorang turun. tu pun masih ramai lagi yang xturun.



Cable car mesti masuk dalam wish list tau kalau uolls nak gie langkawi sebab bagi aku korang akan nampak keindahan laut, gunung, langit yang sangat2 cantik. benda yang buat aku rindu sangat!~  the nature! not more than that. serius. rasa nak nangis tinggalkan nature yg cantik. memang lepas nie mood travell je lah. mohon duit turun dari langit!~ eheh merepek!


malam tu xde aktiviti sangat pun. cuma singgah beli makanan kat pasar. memang memborong habiz sebab nak makan malam and beli untuk breakfast sekali esok pagi. then, shopping!~ tu jelaah aktiviti malam last. balik, aku terus tumbang sebab migrain datang dari petang tapi gagahkan jugak sebab xtahu bile lagi akan sampai lagi kan kat sinie. so, hargai sebaik yang mungkin even ko sakit macam mana sekali pun. ewahhh, padahal aku pun xhargai mana sebab dah sakit kan. hahahaha


pepagi kiteorang dah bersiap sebab nak amik feri kedua balik kuala kedah. serius!~ memang lagi 5 minit je lagi kaunter nak tutup untuk tiket kol 8.45. sorang gie beli tiket, sorang gi hantar kereta, sorang jaga barang. sampai2 kat feri hampir2 kena tinggal. hampir2 sangat sebab aku xlupe dan xkan lupa apa abang tu cakap sampai sekarang

"ni bukan masa lagi dah ni"
 muka berkerut marah sambil tangan tunjuk jam.


fuhh!~ selamat sempat. and one more thing nasib baik nikah kawan aku tu lepas asar bukan lepas zuhur. sebab sebelum nie rancangnya sebelum zuhur. memang kiteorang xkan sempat laaa sampai. sampai2 dah selamat.

bile dah start travel korang akan rasa membuak2 nak travel lagi. serius!~ lepas nie kite cut cost for makanan and spend more cost on accomodation!~ ok dah terbayang. serius dah xsabar. mood travell on!


ok next destination is......!~










































































































































































































fikir jap.


terima kasih baca cerita Langkawi yang biasa tapi luar biasa bagi aku sebab nie lah the beginning for #travel3darapingitan.

Comments

Popular posts from this blog

Putri

Selamat Hari Tua Akak!~

Selamat Hari Graduasi!~