Rezeki Oh Rezeki!~

::: Bismillahirrahmanirrahim :::
::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


bersyukur di atas rezeki yang telah dikurniakan poleh Allah keatas muka bumi ini..
huhuhu

cettt!~
macam budget bagus je kan ayat!~
hihihihihi
kali nie nak kongsi rezeki yang telah Allah kurniakan kepada kami...
rezeki di belakang rumah jer pun!~
hihihih
let we check out ape yang ade at the of my home sweet home...
cet!~
macam banyak jer kan...


1) look at the banana tree..
abiz dah menerjah ke arah jiran sebelah...
tetibe bangun pagi kami tengok memang dah ke sebelah..
ke arah sekolah cine..
then,my parents back from the stall..
they are together tarik balik ke arah rumah...
tarik gune getah moto...
"1,2,3 tarik"
"tarik"
abiz dak2 skulah tu semua tengok..
depa pun dok mengikut..
"tarikkkkkkkkkkkkkkkk!~"
nak tengok why teh tree going to the skulah??
lets we look it...

betapa besau buah die..
patut la tertumbang..
hidup kamu nie macam lalang lah!~
ups!~
i pisang oki..
not lalang!~
hidup i ade pendirian!~
hahaha
watever la encik banana...
incik banana nie dah antaq pie kg my aunti..
tok wat kepek...


cian la hai anak pisang nieh!~
nasib bek adek beradek die ade tiga..
ce kire..
1...2...3...
yeeeeee!~
tahniah2!~
anak pertama name die along..
kedua name die angah...
ketiga nama die adek..
kena panggil adek coz mak dia dah mati..
xbleh nak mengeluarkan anak!~
hahhahaa
merepek!~




2) ish3!~ sape punyer keja wat sepah nieh...
atoyai...
nie kelapa pandan at the back of my house..
belakang tempat istirehat beta nieh!~
yuhhuhuhuhuuuuuuu
nie keja kawan my dad!~
semalam die dtg umah...
petik kelapa terus minum..
abiz bersepah umah titer tau..
pakcik2...
wak2...
sudah tentu-tentunya my mom lah yang tena temash..
hahahhaa
i?
musti lah tidak..
tettttttttttttt!~

my dad told me that air kelapa hijau nie pengubat segala penyakit...
i)aritu i muntah2..
sampai dah tahap lepak habiz.
.memang asyik nak muntah jer sampai dah xde bahan nak dimuntahkan...
p blakang umah pada keheningan malam keh..
amik dua biji..
abizkan air die..alhamdulillah..
esok dah okey cikit...

ii)my kazen plak...
adek beradek die memang xsuke lah tersangat dengan ubat..
sampai parents die cakap membazir jer gie klinik..
kalo demam ke ape2 ker penyakit..
pasti minum air kelapa..
naseb baek lah umah embah shayer tu banyak pokok kelapa...

babab tarang sape yg buat sepah2 nieh..
babab pakai rutan!~

ha!~nie pokok die..
mane la tau kuts3 xtau pokok kelapa camner..
lagi2 ade sorang pakcik demokkss tu!~
(^^) mungkin yang die tau pokok nyioq jer...
poko nie kat blakang umah macam yang i cakap tadie...


ha!~
yang nie plak die dok kt sebelah umah sayer..
nampak x skulah tu?
ha!~kalau nampakskulah maknenyer kat sebelah umah la tu...
daun pokok kelapa nie dah dekat atas zink dapur..
bile ade angin pasti bergiyang n menimbulkan bunyi sesuatu..
and aku lah selalu lah sangat ade benda masuk umah aku ekot bilik air uamh aku kat ats..
huhuhu
ntah paper...



3)chantek x buah nie??
permukaan die licin kan..
"licinkan kulit ku"
hahahaa!~
name buah nie buah markisa...
betul belakang tingkap dapur i yg tersangat burukkksss tueh!~
zaman dahulu kala zaman pak pandir kutsss..
buah nie kat dalam hutan..
tapi dah dikomersial kan..
ade yang suke makan begitu sajer..
tapi saya suke dibuat air..
sangat sedappppppppppp


ce tengok daun die...
makcik shayer dah dua kali ddatang umah...
(umah die jauh sebab tu dtg cikit kali)
die belum lagi berpeluang tengok buah markisa nie macam mane...
huhuhhu
saya xamik gambar pokok..
sebab sangat berserabut keyh!~
and ade org cakap tanpa melihat buahnyer terlebih dahulu pasti akan kater nie pokok anggur..
"a'ar..pokok anggur la nieh..sebab tu lah sayer nie keja tanam anggur blakang umah!~"
huhuhuhuhu



4) ce teka apakah ini??
hihihi 
pokok nie dah sampai keatas tiang elektrik~
ubi jaga...
sebab pakcik jaga sekolah sebelah yang tanam!~
adekah u;ollz percayer?
kikikiki
xde kene mengena dengan pakcik jaga pun..
dah memang name die..
nie yang selalu diletakkan didalam air2 tongkat ali..
ubat KUAT!~
buah nie pun salah satu buah hutan!~



5) sape xkenai xtau lah nak habaq lagu mana lagi dah..
pokok buah limau nie ade kat sebelah pagar sekolah..
kalau terdesak sangat nak gune baru petik buah nier..
untuk buat sambal belacan ker..
masak memasak ker..
kalo x pie petik kat kedai jer lagi senang!~

 6) sesape yang nakai..
cili mulut die..
"sape makan cili die terasa pedasnyer"
xkan la makan cili rase gule plak..
hatoyai!~

dulu mase ade bibik kat umah nie..
bayak sangat pokok lada kat umah nier...
sangat banyak...
xde strategi betui lah bibik nieh!~
huhuhuhu
sekarang nie tangah melebat..
huhuhu
kadang sampai xterpetik..
jatuh berguguran diatas tanah!~

ade 6 je tumbuh-tumbuhan dirumah sayer?!~
actually,sangat banyak..
sampai rumah saya dah macam taman plak i nengok!~
pokok pisang sangat lah banyak!~
kat belakang umah sayer ade rumah..
sampai dah xnampak dah umah tuh!~
then,sebelah umah tu ade lah kebun sekangkang kera!`


kat belakang tu xsempat nak amik gambar..
hihihihi
pokok nangka ade 10 pokok..
buah die sangat besar..
kekadang sebesar pelukan manusia...
sangat manis!~
nanty saya take pic the nangka ae..
ade pokok ubi!~
haha
nak masak pucuk ubi gie blakang umah dah boleh masak..
ubi dah xpayah beli..
sampaikan org2 kg my mom datang umah minta ubi..
my embah yang dulu penanam ubi pun minta kat umah i!~

pokok pisang xpayah cakap lah memang tersangat banyak!~
then,pokok chempedak diluar paga pun ade..
pokok mangga!~
pulasan
(masih kecik ad)
pokok betik!~


kalau ade mase i nak tunjuk bunga-bungaan yang ade di hadapan umah sayer yer..
insyaAllah!~
hihihihi
"bunga-bungaan"
hahaahaha


nielah salah seorang model bunga bungaan!~
pen off!~



p/s: alhamdulillah pakcik selamat sampai..pakcik dah sombong!~ade org cakap pakcik blurrr!~adekah benar???jumsss edisi siasat!~

Comments

Popular posts from this blog

Selamat Hari Tua Akak!~

Selamat Hari Graduasi!~

Eh Penang 2!~