Merdeka

::: Bismillahirrahmaniirahim :::
:: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


haiiii!~ 
kalau ikutkan hati rasa hari-hari nak update. rajin kan? eh. hakaq nie memang rajin sangat orangnya.
cuma saje xnak bagitau kat orang ramai dan buat-buat rajin je kengkononnya.

sempena bulan merdeka and tinggal beberapa hari je lagi.
nak lah up cikit pasal kenangan-kenangan merdeka zaman dolu kala.
kalau cakap pasal merdeka mesti ada kaitan dengan sejarah kan.
ha!~
nielah sejarah hidup aku sempena merdeka.



cewaahhhh.
orang budget hot memang macam nie rupa dia.
tapi yang paling terkenang sampai sekarang adalah satu cite nie.

waktu form 4.
masa nie sekolah tersayang nak hantar kadet bomba masuk perbarisan kat dataran.
kena attend perbarisan untuk 31 ogos 2006.
haaa...masih jelas diingatan.
yelah sebab 31 ogos kan.
confirmlah ingat tarikh tu bila. 



hakaq yang dah sememangnya ahli kadet bomba kenalah attend. kenalah masukjugak perbarisan tuh.
sampai hitam legam muka nie haaa.
susah tau sampai sekarang nak hilang.
alhamdulillah beransur pulih setiap hari.
waktu zaman sekolah memang susah laaa nak putih kan.
lagilah kalau pilih aktif untuk outdoor punya aktiviti.
tercabar jugaklah dengan budak2 yang aktif indoor.
muka terjaga. kulit bersih. licin lagi berseri.
ramai pakwe yang minat.
okeyh tu bukan point yang utama.

siang malam pagi petang dok berlatih selama sebulan. 
eh ingat senang ke even just perbarisan jerk.
sebab aim weolss nak menang!
so, kenalah berusaha lebih sikit.
orang kata yang berusaha itulah yang akan dapat hasilnya.

perbarisan confirm dari pagi dan akan sampai matahari terpacak baru selesai kan.
so, we olss always akan pacakkan diri kat bawah matahari.
supaya terbiasa nanti.


tiba dihari kejadian.
dah laaaa jauh.
dari pejabat pos sampai laaaa kestadium batu pahat.
aku rasa orang batu pahat akan tahu kot seberapa jauh jaraknya.
sepanjang perjalanan memang kena buat bebetul sebab markah dikira dari pejabat pos sampai ke stadium.
biasa laaa perbarisan mesti ramai orang kan.
tengah syok2 dalam perbarisan ada pulak terdengar orang panggil nama aku.
cisss potong stim betul.
xdelah aku tengok kiri kanan waktu tu. tengok pakai ekor mata je. 
confirm laaa xnampak siapa. terlalu ramai kan waktu tuh.



belakang kiteorang perbarisan dun kawasan kawan kau.
so, ada lah abah die waktu perbarisan tu.
depan weolss perbarisan dari mana ntah tapi yang penting budak lelaki lah.
nak ditakdirkan.
mungkin nak ditakdirkan untuk menjadi kenangan buat  starian kot.
kena pacakkan diri sementara dengar ucapan sempena kemerdekaan tu sebelah budak lelaki tadie.
kiteorang punya skema.
fuhhh!~
xpayah cakap. serius! kalau ingat balik memang. huissshhh.
sampai xtahu nak cakap macam mana.
kiteorang dalam satu pasukan tu memang xbercakap langsung.
bergerak cikit2 jerk.
 langsung xcakap.
diam sepanjang masa.
berbeza gilos dengan orang sebelah nun.
asyik bercakap laa hai tak berenti.
sampai depa cakap.
"alaaaa...rileks laaa. xyah skema sangat."
duk laaa asyik kena kacau bagai.
mengajing tu xpayah cakap.
sepanjang masa kena menganjing sebab xdilayan kan.
yelah sekolah perempuan. confirmlah perempuan je semua yang masuk.
mana ade lelaki yang masuk dek non oiiii.

tiba acara yang dinanti2 oleh semua orang.
berdebau.
jantung xpayah cakap.
macam nk runtuh pun hadooo.
"pemenangnya jatuh kepada........"
taraaaaaaaaa!~



























































































































































































budak sebelah kiteorang!
hahahahhaa
budak yang banyak bergerak masa ucapan.
budak yang paling bising masa tengah ucapan
budak yang paling rare.
budak segala budak lah.
aku rasa ramai dah jadi bapak budak dah.

penat hakaq nie kaber kau tauk.
penat jadi pepura
penat jadi pendiam
penat jadi skema!~

akhirnya
budak sebelah yang menang,

"hai budak skema sebelah... xmenang ke?tengok nie kiteorang dapat piala"
fuhhh!~
naseb baik kaber cun tau.
dah nampak ciri-ciri kedivaan kan?
akan senyap bile di hanjing kan.
padahal dalam hati..
huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

bukan setakat itu saja.
banyak lagi kiteorang kena after depa menang tuh.

xpelah. xde rezeki. lagipun bapak kawan aku kata kiteorang dah cantik dah jalan.
memang cantik sangat kalau nak dibandingkan dengan yang lain.
masalh kiteorang jalan seret kaki.
tu yang jadi kalah.

sobsosbsobsobsobsob.

itu sajalah kenangan merdeka hakaq.
alahai. gambar macam biasa lah.
ehsan dari pakcik google je semua tu.



Comments

Popular posts from this blog

Putri

Selamat Hari Tua Akak!~

Selamat Hari Graduasi!~