perbincangan kami

::: Bismillahirahanirrahim :::
::: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :::


minta maaf sesangat...kali nie bukan je budget busy...
tapi memang busy dengan majlis lagi last week...
(yang tu akan di update kemudian hari yer!~ sebab tengah mengedit gambar)
dengan kerja yang sangat bertimbun nie ha!~
adussshhhh!~
nak jengah blog nie pun xsempat hengko!~
lagi laaa nak menulis bagai...
hukhukhukhuk
kengkonon dulu bila dah masuk belajar nie boleh laaa nak hapdate slalu...
lasty,hampeh!~xde maknenya lah...

 u see!~ my list to do!~
memang sangat banyak lah kan...
hukhukhuk
 baru masuk pun daa ade exam!~
giler mantopp lah awok nieh!~
(giler bapak perasaan weyh!~)

sebenarnya nak cerita lain tadie...
tetib tercite kebizian yang melanda plak..
haiiiyooo!~

tadie after berjemaah berjalan kaki ke psar malam....
kami makan sesama...
alhamdulillah!~
kenyang sudeh!~

tetibe termasuk bab2 kawin plak...
kiteorang nie memang...
kalau dah bercerita...
mesti berpanjang lebau!~
dari bab istikharah sampai lah bab ke anak!~
dieorang nie memang giler2 cikit..
before masuk sini aritu cam terfikir sesuatu!~
sape lah kawan aku nanty..
Allah dah aturkan bahawa merekalah kawan terbaik!~
Alhamdulillah terima kasih Ya Allah!~

ape yang nak dikhususkan...
bab kawin..
k.ika cakap dia takut kalau nak fikir pasal kawin nieh...
aritu pun sama...
sebab kami ade satu rumah dengan seseorang yang dah berkahwin tapi masih duk kat hostel..
kami macam kecian sangat kat die sebab cuti satu hari pun die balik...
bila fikir balik...
dah tanggungjawab die sebagai seorang isteri kan...
kalau ari minggu die xbalik maknenya suami die outstation lah tuh...
baru kenal tapi macam dah faham banyak plak kan...
itulah namanya ukhwah!~
ukhwah nie perlu ade 4T..
1) ta'aruf
2) tafahum
3) ta'aun
4) yg nie xhengat la plak!~ hadoyaiiii

ape yang nak di mention kan kat cinie!~
pasal jodoh...
pasal istikharah...
tetibe rase macam Ya Allah, hinanya aku nie!~
satu bendapun xtahu...
i means, kita xtahu pun siapa jodoh kita...
jawapan istikharah pun dari Allah!~
maknenya kita macam it is nothing about jodoh masa hadapan kita...

umi
" kita mintalah yang terbaik...supaya jodoh kita tu nanti adalah pilihan Allah buat kita...Allah kan tahu apa yang terbaik buat kita...yang penting masa pemilihan kita juga adalah pilihan Allah buat diri kita"
ayat yang dipetik dari dr. Robiah last week kat KUIS...'cinta kampus : cinta atau seks'
k.ika
"xsemestinya kalau kita dah istikharah tu kite akan dapat jawapanya... kadang2 kalau kite buat istikharah tapi kita ade pilihan dalam hati kita...dan hati tu kuat...contohnya tengah kapel...mesti bayangannya adalah lelaki tu...akaq dah pernah buat. 3 kali akaq buat tapi mmg kearah lelaki yg kite dah kenal tuh"
nana
"istikharah nie buat bile hati kite betul2 kosong xde pilihan mana2 waktu kita nak solat tuh. even kita ade 2 lelaki tapi hati kita lebih berat kepada lelaki yg lagi sorang...maka, ia hanya akan mimpi yg seorang itulah... dan xsemestinya kalau istikharah tuh  Allah akan bagi petunjuk semuanya. mungkin salah satu sifat yang ada dalam diri manusia tersebut. sifat wajahnya. fizikalnya..xsemua fizikal lah kutsss"

siapa yang xnak kawen kan?
kadang2 tengok orang kapel pun ade rasa cemburu...
bukan cemburu tapi macam...
untung laaaa ade orang suka...
untung laaaa ade org nak take care...
untung laaaa chantek sampai ade org nak minat kan...
siapalah kita nie kan?!~
hukhukhukhuk

najwa
"akaq...insyaAllah satu hari nanti Allah akan temukan juga siapa lelaki bertuah tu...ada kaq...jangan risau..."
tetiba sebaklah plak kan...
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

xdelah...
ntah...
tetibe speechless la plak kan...
huhuhu

risau dengan hati yang nak istiqamah atas jalan yang dipilih...
susah nak jaga hati sendiri...
lagi lah nak jaga hati orang...
xtaulah...
sebenarnya kalau boleh xnak ade rasa macam nie...
sakit kuts tahan perasaan sengsorang...
sedih...
sebak...
semualah ada...

rasa macam...
kenapa aku perlu berperasaan macam nie skali?
padahal aku xtahu pape pun dengan pihak yang sebelah sana!~
langsung!~
memang masing2 nak berubah kearah kebaikan..
sape yg xnak jadi baik kan?!~

"Ya Allah tetapkan aku seseorang itu adalah pilihan dariMu Ya Allah...aku mohon aku merayu supaya perasaan ini tidak terus menular kalau ia membebankan...Engkau tahu sedangkan kami tidak mengetahuinya"

tetiba terleleh la plak kan..
hadoiyai...
sadis2!~
ahakkkzzzz!~
sudeh2!~

owh!~
kerja yang dah menanti...
hafazan dan assignment!~
wait for me dear!~

#jangan lupa al-mulk before tido untuk pendinding diri sendiri!~insyaAllah...amin2...semoga terus beristiqamah dalam perjuangan hati!~

Comments

CikPzahIzan said…
1) ta'aruf
2) tafahum
3) takaful
4) ta'awun
* ok x hengat susunan maap
CukUp RasE said…
alhamdulillah!~
thanks cikpizahizan...
dah betul kuts...

Popular posts from this blog

Selamat Hari Tua Akak!~

Selamat Hari Graduasi!~

Eh Penang 2!~